HVORNÅR SKAL DU TAGE ANGSTEN SERIØST?
Angst er et vilkår, som vi alle dealer med – men hvornår er angst så ikke indenfor rammen af det forventelige for os mennesker?
Det er den ikke, hvis den giver dig ondt i maven og ubehag på daglig basis eller hvis du oplever, at den spænder ben for din dagligdag. Med andre ord, vi skal ikke acceptere en tilstand, som får os til at undgå og lave krumspring i forhold til helt almindelige og fredelige hverdagssituationer. Det er her, angsten går fra at være normal til at være overdreven og unaturlig – og det er her, at du med rette skal søge hjælp.
Angst er et signal, du bør lytte til
Set i et emotionsfokuseret perspektiv, er angst ikke som vores øvrige primære følelser, der på tilpasset og hjælpsom vis guider os til ‘sund handling’ – som fx frygt, der hjælper os med at reagere hurtigt, når vi har brug for at flytte os væk fra en faretruende situation. Eller som vrede, der signalerer, at noget er galt og som får os til at rette os op og fx sætte grænser eller sige fra.
Angst fungerer ikke sådan, men er snarere en respons på en trussel, som vi opfatter i sindet. Det er en respons på en usikkerhed i os, som får os til at føle os i fare – også selvom, vi ikke reelt er det.
Angst er i den sammenhæng, hvad man kalder en sekundær og maladaptiv tilstand, hvilket betyder, at den ikke er tilpasset til situationen nu og her. Den vil ofte være ude af proportioner med den reelle fare og den vil også have tendens til at blive hængende og til at bringe vedvarende stress, ubehag og uro. Netop af den årsag, kan vi heller ikke bruge angsten til at flytte os ud af tilstanden, men vi kan bruge den som et signal om, at der er noget uhensigtsmæssigt på spil og bruge den som brændstof til at udvikle os – og den del kan jeg hjælpe dig med.
Læs mere om årsager til angst
Læs mere om angst i terapi